یک نامه رمزنگاری شده مربوط به دوران ویکتوریایی و یکی از معماهای حل نشده جهان، ده سال پس از کشف، توسط محقق منیتوبایی رمزگشایی شد.
پیامهای رمزنگاری شدهای که در نامه پنهان در چینهای یک لباس متعلق به دوران ویکتوریایی یافت شده بود، یک دهه پس از کشف، سرانجام توسط یک محقق دانشگاه مانیتوبا رمزگشایی شد. این کد که «رمزنگاری لباس ابریشمی» نام داشت، یکی از ۵۰ کد حل نشده برتر در جهان به حساب میآمد و در نهایت توسط «وین چان» در سال ۲۰۲۲ رمزگشایی شد.
چان درباره تلاشهایش که در نسخه آگوست ۲۰۲۳ مجله Cryptologia منتشر شد، گفت: «احساس خوبی بود که بعد از نزدیک به ۱۰ سال، بالاخره توانستم آن را حل کنم.»
نامه رمزنگاری شده در این لباس ابریشمی چگونه پیدا شد؟
این لباس در سال ۲۰۱۳ توسط سارا «ریورز کوفیلد»، یک متخصص باستان شناسی، به قیمت ۱۰۰ دلار در منطقه مین خریداری شد. هنگامی که او لباس را از نزدیک بررسی کرد، یک جیب مخفی حاوی دو یادداشت دستنویس که از کلمات ظاهراً تصادفی ساخته شده بود را درون آن کشف کرد. به عنوان مثال، یک جمله دارای کلمات زیر بود:
«Smith, nostrum, linnet, get, none, event»
ریورز کوفیلد تصاویری از این نامه رمزنگاری شده را در وبلاگ خود منتشر کرد و از رمزنگاران و رمزشکنهای جهان برای حل این معما کمک خواست، اما هیچ کس نتوانست آن را حل کند. سپس وبلاگ «کلاوس اشمه»، مورخ رمزنگاری، آن را به عنوان یکی از ۵۰ کد و نامه رمزنگاری شده حل نشده برتر در جهان انتخاب کرد و این نامه در رتبه ۳۲ قرار گرفت، درست ۳۰ خانه پایینتر از نامه رمزنگاری شده زودیاک کیلر.
تلاش برای کشف یک راز
چان، یک تحلیلگر تحقیقاتی حوزه کامپیوتر در مرکز علوم رصد زمین در U of M، از کودکی اشتیاق زیادی به رمزنگاری و پیامهای مخفی داشت.
او میگوید: «به یاد میآورم که زمانی که در مدرسه ابتدایی بودم، یک کتاب رمزگشایی مخصوص کودکان داشتم. البته، در آن زمان نمیتوانستم هیچ یک از دوستانم را متقاعد کنم که به همان چیزی که من علاقهمند بودم، علاقهمند شوند.»
او در بزرگسالی مجددا به این سرگرمی رو آورده و در سال ۲۰۱۸ با نامه رمزنگاری شده لباس ابریشمی روبرو شد و تشخیص داد که این یک کد تلگرافی است که بر اساس دوره لباس و استفاده از کلمات رمزگذاری نشده و قابل درکی نوشته شده است که معنی ندارد.
وی گفت: «من فقط سعی داشتم که یک راز را کشف کنم، چیزی که پنهان بوده است. این کد تلگراف در دهه ۱۸۸۰ و در دوران ویکتوریایی نوشته شده است.»
او میگوید که برای مدتی این کار را رها کرده و تا تعطیلات سال گذشته که کمی وقت آزاد داشته، دیگر نگاهی به آن نکرده است.
چان توضیح میدهد: «تقریباً در آستانه رها کردن آن برای یک سال دیگر بودم، اما سپس تصمیم گرفتم از کاری که انجام میدادم، یعنی بررسی مجموعه کاملی از کتابهای رمزنگاری مختلف، یک قدم به عقب برگردم. من حدود ۱۷۰ کتاب را بررسی کردم، اما چیزی مطابق با نوشتههای این کد پیدا نکردم.»
نقشه چان، خواندن کتابهای ادبیات قدیمی در مورد تلگراف بود و در حین جستجوهای خود به کتابی از سال ۱۸۸۰ در مورد کاربردهای مختلف تلگراف در صنایع مختلف برخورد کرد.
او گفت: «به بخشی از کتاب برخوردم که در مورد کدهای آب و هوا صحبت میکرد و متوجه شدم که نمونههایی که در آن بخش آوردهاند، تقریباً به نوشتههای نامه رمزنگاری شده لباس نزدیک است.»
رمزگشایی یکی از معماهای جهان
این نوشتهها به عنوان کدهای آب و هوایی توسط خدمات سیگنالدهی ارتش ایالات متحده برای به اشتراک گذاشتن آب و هوا از ایستگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگرفتند. اولین کلمه مکان ایستگاه را نشان میداد، در حالی که هر کلمهای که بعد از آن میآمد به مواردی مانند فشار، دما، نقطه شبنم، جهت باد و ابرها اشاره داشت.
کلمات «Smith, nostrum, linnet, get, none, event» به ایستگاهی در فورت اسمیت، آرکانزاس اشاره دارد. دمای هوا در آن زمان ۷۰ درجه فارنهایت و نقطه شبنم ۶۴ درجه فارنهایت همراه با آسمان ابری و وزش باد از سمت جنوب شرقی بوده است.
چان همچنین توانست متوجه شود که این تلگراف آبوهوایی در ۲۷ می ۱۸۸۸ نوشته شده است. او معتقد است که این لباس متعلق به زنی بود که به عنوان منشی در دفتر خدمات سیگنالدهی در واشنگتن دیسی کار میکرد.
او گفت: «استدلال من این است که هر کسی که این نامه رمزنگاری شده هواشناسی را در اختیار داشته، باید در دفتر واشنگتن بوده باشد تا بتواند تمام تلگرافها را از سراسر ایالات متحده دریافت کند.»
چان توضیح میدهد که از نظر وی، فرآیند رمزنگاری بسیار سرگرم کننده است، اما به افرادی که وارد این حیطه میشوند هشدار میدهد که بیش از حد جذب این سرگرمی نشوند و قبل از اینکه ادعا کنند چیزی را حل کردهاند از آن مطمئن شوند.
او گفت: «اگر فکر میکنید راهحلی برای یکی از نامه رمزنگاری شده حلنشده اصلی دارید، بهتر است از کسی که در رمزنگاری آگاهتر است بخواهید قبل از انتشار عمومی پاسخ، آن را بررسی کند.»