تقریباً زمان آن رسیده که ساعت را یک ساعت به عقب برگردانیم. اما به گفته کارشناسان، گرچه آن روز یک ساعت افزایش مییابد، اما همچنان برنامه خواب ما مختل میشود.
ساعتها در ساعت ۲ بامداد روز ۵ نوامبر یک ساعت به عقب برمیگردند. این تغییر ساعت پاییزی میتواند باعث ایجاد اختلالات کوچک در عملکرد بدن ما شود. بزرگترین چیزی که این تغییرات سالانه زمان بر آن تأثیر میگذارد، برنامه خواب ماست.
آنیا مک لارن، استادیار دانشکده علوم بهداشت دانشگاه مَکمَستر McMaster University، به سیتیوی گفت: «بدن ما درست مانند بدن سایر پستانداران، توسط ساعت درونی یا ریتم شبانهروزی هدایت میشود، که در واقع یک چرخه ۲۴ ساعته است که خواب ما و سایر عملکردهای کلیدی بدن مانند اشتها و خلقوخو را تنظیم میکند. و آنچه مطالعات و شواهد بسیار نشان داده است این است که زمان روشنایی روز، چیز بیضرری نیست که ما هر سال ایجاد میکنیم.»
او افزود، تغییر ساعت بهار که در آن ساعتها را یک ساعت به جلو میکشیم و خوابمان کاهش مییابد، با افزایش تصادفات رانندگی و حتی مشکلات قلبی همراه است. گرچه تغییر زمان پاییز ممکن است کمتر به نظر برسد، اما همچنان ساعت داخلی بدن ما را دستخوش تغییر میکند.
تغییر ساعت در نوامبر به معنای کاهش یک ساعت نور خورشید است و برخی تحقیقات نشان دادهاند که این جهش ناگهانی به روزهای کوتاهتر میتواند بر افرادی که مستعد ابتلا به اختلال عاطفی فصلی هستند تأثیر بگذارد.
مطالعه سال ۲۰۱۷ در دانمارک نشان داد که کوتاهشدن روز با افزایش ۱۱ درصدی دورههای افسردگی تکقطبی مرتبط است.
اختلال در برنامه خواب همچنین میتواند کسانی را که در حال حاضر با مشکلاتی مانند بیخوابی دستوپنجه نرم میکنند، با مشکلات بیشتری همراه میکند.
بسیاری از بزرگسالان و حداقل یک سوم کاناداییهایی که بین 35 تا 64 سال دارند، به طور کلی به اندازه کافی نمیخوابند. اما به گفته کارشناسان، علاوه بر بزرگسالان، بسیاری از بچه ها به ویژه نوجوانان نیز دچار کمبود خواب هستند.
کارشناسان توصیه می کنند که در هفته منتهی به تغییر ساعت، والدین سعی کنند به تدریج زمان خواب کودک را تغییر دهند. مثلا هر روز زمان خواب کودک را ۱۵ دقیقه افزایش دهند تا زمان خواب او قبل از تغییر ساعت، به اندازه شود.
بسیاری از مردم مشکلات خواب خود را نادیده می گیرند یا کم خوابی را نوعی افتخار می دانند اما باید بدانیم که خواب باعث تنظیم هورمونها در بدن می شود.