شاید وقت آن رسیده باشد که تنظیمات تلفن های هوشمند خود را تغییر دهید؛ چرا که تلفن های هوشمند اطلاعات زیاد و ترسناکی درباره شما دارند.
تصور کنید در زندگی روزمرهتان کسی وجود دارد که هر جایی میروید، هر کاری که میکنید، هر پسووردی که دارید و هر پیامی که با دیگران رد و بدل میکنید را ثبت میکند. اگر این تصور شما را ترساند باید بگوییم که شما همین حالا هم دارید در این شرایط زندگی میکنید؛ با این تفاوت که این تلفن های هوشمند ماست که تمام این اطلاعات را ثبت میکند و در خود نگه میدارد. اما این فناوری ترسناک دقیقا چه چیزهایی را درباره ما میداند؟
-
موقعیت مکانی
تمام تلفن های هوشمند اندروید و آیفون دارای دستگاههای ردیابی داخلی هستند که میتوانند موقعیت مکانی شما را در هر جایی که هستید ببینند. این گزینه که با نام Location Services در تلفن های هوشمند اندروید و آیفون دیده میشود تقریبا تمام جاهایی که به آنها رفت و آمد داشتهاید را ثبت میکند. البته باید اضافه کنیم که این قابلیت به طرز وحشتناکی عمر باتری تلفن هوشمند شما را کم میکند، به همین دلیل هم بسیاری از کاربران آن را خاموش کردهاند. با این حال، زمانی که از برنامههایی مانند اوبر یا ایر بی ان بی استفاده میکنید، این قابلیت دوباره فعال میشود.
-
هر چیزی که تا به حال به سیری گفتهاید
طبق قرارداد مجوز نرم افزار اپل، این شرکت موظف است تمام آنچه که شما به دستیار صوتی خود، یعنی سیری، گفتهاید را ثبت کند تا شما را بیشتر درک کند و چیزی که میگویید را تشخیص دهد. این فرآیند جزئیات دقیقی مانند نحوه ادای کلمات تا چیزهایی که شما با سیری جستوجو کردهاید را شامل میشود. با این حال، جالب است بدانید اطلاعاتی که سیری یاد میگیرد با یک شناسه تصادفی به جای آنکه به اپل آیدی شما متصل باشد، به تلفن شما وصل میشود تا ناشناس باقی بماند.
-
شناسههای شخصی
شرکت چینی گوشی های هوشمند اندرویدی وان پلاس همین چند وقت پیش از استفاده از اطلاعات شناسایی شخصی کاربران خود خبر داد. البته مقامات این شرکت بعدها توضیح دادند که این اطلاعات صرفا برای بهبود تجربه کاربری بوده و هیچگونه نقض حریم خصوصی صورت نگرفته است. با این حال، روشن است که آنها به هر صورت نباید به حریم خصوصی کاربران خود تجاوز میکردند، مخصوصا زمانی که صحبت از چنین اطلاعات حساسی در میان باشد.
-
رمزهای عبور
آیا تا به حال برای ورود به یک وبسایت یا برنامه از تلفن هوشمند خود خواستهاید که رمز عبر شما را به خاطر بسپارد تا دفعه بعد مجبور نباشید آن را مجددا وارد کنید؟ روشن است که همهی ما این کار را انجام دادهایم تا در زمان صرفهجویی کنیم. با این حال، اگر واقعا دوست ندارید که گوگل، تلفن های هوشمند و برخی از وبسایتهای ناقص اطلاعات شما را ذخیره کنند، رمزهای خود را جای دیگری یادداشت کنید.
-
هر پیامی که تا به حال رد و بدل کردهاید
اگر کاربر آیفون هستید احتمالا به این مشکل برخوردهاید که با حذف پیامهای آیمسیج، بازهم آنها را در اپل آیدی خود میبینید. علت این مسئله این است که اپل پیامهای شما را قبل از حذف واقعی به صورت رمزگذاری شده برای مدت زمان محدودی نگه میدارد تا اطمینان حاصل کند که شما تمام پیامهایتان را دریافت کرده و میخوانید. البته باید اضافه کنیم که این مدت زمان محدود واقعا دقیقا مشخص نیست و ممکن است پنج دقیقه یا حتی پنج سال باشد، پس مراقب پیامهای خود باشید.
-
هر اطلاعاتی که به گوگل دادهاید
تلفن های هوشمند اندرویدی توسط برنامههای گوگل مانند کروم، پلیاستور، جیمیل و غیره پشتیبانی میشوند. به همین دلیل هم شما به محض استفاده از چنین دستگاههایی باید از سیستم گوگل وارد شوید و همین تلفن شما را به سایر حسابهای گوگلتان متصل میکند. جالب است بدانید که این اتفاق باعث میشود گوگل بتواند طول و نوع تماسهای تلفنی، دستگاههای متصل، جایی که هستید و موارد دیگر را ثبت کند. بنابراین، یا سعی کنید گوگل را به عنوان دوست نزدیکتان قبول کنید یا قید دستگاههای اندرویدیتان را بزنید.
-
سرعت رفت و آمد
آیا تا به حال در گوشیهای آیفون اعلانی را دریافت کردهاید که میگوید X دقیقه طول میکشد تا به مکان مورد نظرتان برسید؟ محاسبه سرعت رفت و آمد و تخمین زمان رسیدن ممکن است برای بسیاری از کاربران وحشتناک به نظر برسد. اما این در واقع یکی از ویژگیهای مکانیابی آیفون است. گوشیهای آیفون نه تنها موقعیت مکانی شما را ردیابی میکنند، بلکه زمان ورود و خروج و حتی تعداد قدمهایی که در طول روز بر میدارید را محاسبه میکنند. در نهایت، اگر این قابلیت برای شما ترسناک به نظر میرسد، کافیست خدمات موقعیت مکانی خود را خاموش کنید.
-
تمام اطلاعاتی که به برنامههای تلفن هوشمند خود دادهاید
همهی ما میدانیم که تعداد زیادی از برنامههای آیفون و اندروید حجم زیادی از دادههای کاربران خود را ردیابی میکنند. اگر وارد تنظیمات گوشی های هوشمند خود شوید، میتوانید میزان اطلاعات دریافتی این برنامهها را کنترل کنید. با این حال، برخی از برنامهها مانند فیسبوک از شما میخواهند که این تنظیمات را داخل خود برنامه کنترل کنید. با این حال، در نظر داشته باشید که محدود کردن دسترسی برنامه برخی از قابلیتهای آن را هم از بین میبرد.
در نهایت، این هشت مورد جزو معیارهایی هستند که میتوان با آنها ثابت کرد که تلفن های هوشمند در واقع یکی از چندین دستگاههای الکترونیکی است که میتواند از شما جاسوسی کند. بنابراین، اگر با این مسئله راحت نیستید، همین حالا تنظیمات تلفن هوشمند خود را تغییر دهید.