برای قدردانی از محافظان گنجینههای طبیعی و میراث فرهنگی این سیاره، ۳۱ جولای به عنوان روز جهانی محیطبانان و جنگلبانان نامگذاری شده است.
امروز ۳۱ جولای روز جهانی محیطبانان و جنگلبانان (WORLD RANGER DAY) است. این روز در سال ۲۰۰۷ مصادف با نخستین روز تاسیس اتحادیه جهانی رنجرها (محیطبانان) به عنوان روز جهانی محیطبان (world ranger day) نامگذاری شد.
به چه کسی محیطبان و جنگلبان میگویند؟
محیطبانان و جنگلبانان (رنجرها) در واقع نگهبانان طبیعت، جنگلهای ملی، مناطق حفاظت شده طبیعی، پارکهای ملی و… هستند.
چرا روز جهانی
روز جهانی محیطبانان و جنگلبانان به منظور گرامیداشت تلاشهای محیطبانان و جنگلبانانی است که برای حفاظت از گنجینههای طبیعی و میراث فرهنگی زمین از جان خود میگذرند و بعضا در حین انجام وظیفه کشته یا مجروح میشوند.
روز جهانی محیطبانان به ابتکار فدراسیون بینالمللی محیطبانان نامگذاری شده است.
محیطبانان و جنگلبانان؛ نگهبانان بینام و نشان طبیعت و جنگلهای ملی هر کشور هستند که در تمام روز سال (تعطیل و غیر تعطیل) باید از منابع طبیعی جهان حفاظت کنند.
متاسفانه قاچاقچیان چوب و حیات وحش روز به روز با استفاده از سلاحهای مرگبار این انسانهای شریف را در معرض خطرات جانی قرار داده و در بسیاری از موارد آنها را به قتل میرسانند.
محیطبانان کانادا
محیطبانان نقش مهمی در حفاظت از گنجینههای طبیعی کانادا، میراث فرهنگی و تنوع زیستی ایفا میکنند.
پارک ویکتوریا بزرگترین کارفرمای محیطبانی در کانادا و بریتیش کلمبیا است. محیطبانان در این پارک از بیش از ۱۰۰ هزار ذخیرهگاه، پارک و مناطق حفاظت شده جهانی حفاظت میکنند. در این مکان ارزشمند، محیطبانان در خط مقدم حفاظت محیط زیست قرار دارد. آنها شرایط اکولوژیکی را کنترل و مدیریت تنوع زیستی را هدایت میکنند.
قاچاق چوب
قاچاق غیرقانونی چوب سالانه بالغ بر حدود ۱۵۲میلیارد دلار گردش مالی دارد و عامل ۹۰ درصد جنگلزدایی مناطق گرمسیری در جهان است. این فعالیت نه تنها باعث آسیب جدی اقتصادی به کشورها میشود بلکه محیط زیست را تخریب و تغییرات اقلیمی را تسریع میکند.
تجاوز انسان به مناطق جنگلی، با قطع غیرقانونی درختان به منظور گسترش کشاورزی موجب افزایش تماس انسان با بیماریهای عفونی حیات وحش و گونههای ناقل بیماری شده و این بیماریها را از جنگل به مناطق شهری نیز منتقل میکند.
هر ۳۰ دقیقه یک فیل شکار میشود
تجارت غیرقانونی حیات وحش پس از قاچاق اسلحه، مواد مخدر و انسان، چهارمین فعالیت غیرقانونی بزرگ در سراسر جهان است که سالانه حدود ۲۳ میلیارد دلار گردش مالی دارد. بطوریکه تقریباً هر ۳۰ دقیقه یک فیل به خاطر عاجهایش و هر ۸ ساعت یک کرگدن آفریقایی برای شاخش شکار میشود. از هر پنج ماهی نیز یک ماهی به طور غیرقانونی صید میشود.
به ازای هر نوزاد شامپانزهای که قربانی تجارت غیرقانونی میشود، ۱۰ شامپانزه کشته میشوند. در یک دهه گذشته حدود یک میلیون پنگولین یا مورچهخوار پولکدار بطور غیرقانونی شکار شدند.
قطع درختان ممنوعه، ماهیگیری و تجارت حیاتوحش سالانه حدود یک تا ۲ تریلیون دلار گردش مالی دارد.
با وجود تلاشهای هدفمند و اغلب موفق، ابتکارات برای مبارزه با این فعالیتها در مقایسه با تلاشها برای مبارزه با سایر جنایات فراملی کمرنگ است به عنوان مثال، یک مطالعه بانک جهانی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که تقریباً ۲۶۰ میلیون دلار در سال برای مبارزه با تجارت غیرقانونی حیات وحش در ۶۷ کشور آفریقایی و آسیایی هزینه شده در حالی که دولت فدرال ایالات متحده به تنهایی ۳۰ میلیارد دلار برای تلاشهای کنترل مواد مخدر در سال ۲۰۱۷ هزینه کرده است.
بنابر این برای مهار این معضل همه ما اعم از بخشهای دولتی و خصوصی، سازمانهای غیردولتی و جامعه مدنی، جوامع محلی و مردم بومی باید با هم همکاری کرده، با فعالیتهای غیرقانونی مبارزه و ارزش واقعی منابع طبیعی را حفظ کنیم. ما با هم میتوانیم در حفاظت از این منابع تنوع زیستی بیبدیل که همه ما به آن وابسته هستیم، تفاوت ایجاد کنیم