• د. نوامبر 25th, 2024

چرا وقتی از خواب بیدار می‌شوید احساس گرسنگی می‌کنید؟

اگر زمانی که از خواب بیدار می‌شوید احساس گرسنگی می‌کنید، این اتفاق علت خاصی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.

بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۲۰ در مجله‌ی معتبر Sleep منتشر شد، اگر شب‌ها به اندازه کافی نمی‌خوابید، چرت ظهرگاهی می‌تواند خطرات سلامتی مرتبط با کمبود خواب را کاهش دهد. به علاوه، این کار در کوتاه مدت می‌تواند به شما کمک کند تا هوشیارتر شوید و تمرکز و خلق و خوی بهتری داشته باشید. اما آیا احساس گرسنگی بعد از این چرت کوتاه طبیعی است؟

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی

«آمبر کور»، متخصص تغذیه مرکز پزشکی وکسنر دانشگاه ایالتی اوهایو، در این باره توضیح داد: «احساس گرسنگی بعد از خواب علت‌های مختلفی دارد، اما مهم‌ترینش به هورمون رشد بر می‌گردد. جالب است بدانید که ترشح هورمون رشد هنگام خواب ظهرگاهی بسیار بیشتر از هر زمان دیگری است.»

هورمون رشد در احساس گرسنگی ما نقش مهمی دارد؛ چرا که به ترمیم بدن کمک می‌کند. افزایش هورمون رشد در بدن در واقع نشان‌دهنده این است که بدن باید انرژی دریافتی خود را از طریق غذا افزایش دهد تا برای ترمیم خود توان لازم را داشته باشد.

خواب ناکافی

خواب ناکافی

تمام افراد روی کره زمین به خواب نیاز دارند و چرت ظهرگاهی به شما کمک می‌کند تا شکاف بین ساعاتی خواب خود را پر کنید. اما اگر کمبود خواب شما به یک بیماری مزمن تبدیل شده است، احتمالا در طول روز هم احساس گرسنگی خواهید کرد. کور در این باره می‌گوید: «این اتفاق به این دلیل است که کمبود خواب می‌تواند سطوح کورتیزول و گرلین را در بدن افزایش دهد. گرلین همان هورمون گرسنگی بدن است که اشتهای شما را تحریک می‌کند. کورتیزول در مقابل یک هورمون استرس است و بسیاری از مردم برای کاهش استرس و افزایش دوپامین به غذا روی می‌آورند و در واقع مفهوم پرخوری عصبی همینجاست که خودش را نشان می‌دهد.»

کمبود قند خون

کمبود قندخون

جالب است بدانید که سطح قند خون شما در طول روز کاملا در نوسان است و عواملی مانند حذف وعده غذایی، انجام تمارین سخت ورزشی یا تجربه استرس می‌توانند آن را کاهش دهند. کور در این باره توضیح داد: «یکی از عوارض جانبی رایج کاهش قند خون گرسنگی شدید است. بدن شما در این موقعیت تلاش می‌کند تا با دریافت غذا قند خون را به محدود طبیعی‌اش برگرداند.»

با این حال، این مسئله برای افرادی که دیابت ندارند برعکس است. کور گفت: «اگر قند خون در افراد دیابتی سطح بالایی داشته باشد، سیگنال‌های گرسنگی هم ممکن است افزایش پیدا کنند و در نتیجه فرد احساس گرسنگی خواهد کرد. علت این مسئله هم این است که قند موجود در جریان خون وارد سلول‌ها نمی‌شود و توانایی تولید انرژی را ندارد. این کمبود انرژی در نهایت باعث افزایش گرسنگی می‌شود.»

تشنگی

You’re thirsty

شاید باورش برای بسیاری از افراد سخت به نظر برسد، اما تشنگی و گرسنگی با اینکه دو مقوله کاملا جدا از یکدیگر هستند، در مغز ما یکسان هستند. کور در این باره گفت: «سیگنال‌های احساس گرسنگی و تشنگی گاهی اوقات ممکن است در مغز با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. جالب است بدانید که علائم کم آبی ممکن است درست شبیه گرسنگی باشند و شما در اثر آنها سردرد، سرگیجه، خستگی و یا عدم تمرکز را تجربه کنید.»

در نهایت، اگر بعد از بیدار شدن از خواب ظهرگاهی احساس گرسنگی کردید، سعی کنید یک لیوان آب بخورید تا تشنگی‌تان که ممکن است به شما احساس گرسنگی واهی داده باشد، برطرف شود. نوشیدن آب ممکن است به سرکوب سطوح بالای هورمون گرسنگی کمک کند، اما کم آبی در مقابل آن را افزایش می‌دهد.

اگر احساس گرسنگی در شما ادامه داشت، سعی کنید با مصرف کربوهیدرات‌های پیچیده و پروتئین آن را برطرف کنید و به سراغ میان‌وعده‌هایی بروید که هر دوی این مواد را در خود داشته باشند. برخی از این میان‌وعده‌های عبارتند از:

  • نان سبوس‌دار و پنیر
  • ماست یونانی و میوه
  • گرانولا
  • موز و کره بادام زمینی
  • سبزیجات و حمص
  • نخود تفت‌داده شده
News Editor
Author: News Editor