تزریق واکسن آنفولانزا و کووید این روزها ذهن بسیاریرا به خود مشغول کرد و مردم بر این باورند که این کار ممکن است باعث بروز سکته قلبی شود.
دریافت واکسن آنفولانزا و کووید درست مانند زدن یک تیر به دو نشان است. شما در عین محافظت از خودتان از افرادی که با آنها در تماس هستید هم در برابر این عفونتها محافظت میکنید. انجام این کار ممکن است چند روز شما را بیحال کند، اما در نهایت، عوارض جانبی این واکسنها از بین خواهند رفت و شما دوباره سر پا خواهید شد.
اگر گزارش جدید سازمان غذا و دارو آمریکا در مورد افزایش احتمال خطر سکته مغزی ناشی از تزریق همزمان واکسن آنفولانزا و کووید ۱۹ شما را هم نگران کرده است، مطالعه جدیدی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت تاکید میکند که باید یافتههای سازمان غذا و دارو را به دقت در نظر بگیریم و آن را درست تفسیر کنیم.
سازمان غذا و داروی آمریکا و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری این کشور پیش از این در سال ۲۰۲۳ با استفاده از یک سیستم نظارتی که برای شناسایی مسائل مربوط به واکسن طراحی شده بود، در مورد افزایش احتمالی سکته مغزی در بزرگسالان بالای ۶۵ سال و بالاتر که واکسن آنفولانزا و کووید را دریافت کرده بودند، هشدار دادند. با این حال، خطری که این گزارش نسبت به آن هشدار میداد در سایر سیستمهای نظارتی مشاهده نشده بود و چندین تحقیق بعد از آن هم خطر مشابهی را گزارش نداد.
بررسی دقیقتر دادهها در نهایت نشان داد که خطر سکته مغزی تنها زمانی افزایش مییابد که افراد مسن یک واکسن خاص کووید را همراه با دوز بالا یا واکسن کمکی آنفولانزا دریافت کنند. در نظر داشته باشید که این نسخه صرفا برای افراد بالای ۶۵ سال یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، تجویز میشود.
گفتنی است که این خطر در نهایت از هر ۱۰۰ هزار فرد واکسینه شده، حدود سه نفر را تحت تاثیر خود قرار میداد. البته توجه داشته باشید که این آمار هم در درجه اول در افراد دارای ۸۵ سال به بالا دیده میشد. این مطالعه همچنین به واکسن آنفولانزا با دوز بالا هم به عنوان عامل احتمالی اشاره کرد؛ با این حال، افزایش خطر سکته مغزی مرتبط با آن هم در حداقل میزان ممکن خود قرار داشت.
پس با این وجود، آیا میتوان گفت که افراد مسن نباید واکسن آنفولانزا و کووید را دریافت کنند؟ جواب این سوال خیر است. دکتر «استیون نیسن»، متخصص قلب کلینیک کلیولند، در این باره گفت: «خطر سکته مغزی سالمندان در مقایسه با خطر مرگ بر اثر کووید در افراد بالای ۸۵ سال بسیار ناچیز است.»
سازمان غذا و داروی آمریکا هم با این حال تاکید میکند که دریافت واکسن آنفولانزا و کووید برای افراد مسن بسیار حائز اهمیت است. گفتنی است که طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری این کشور، ایمنی، اثربخشی و کیفیت واکسنهای کووید موجود در حال حاضر مورد تایید است و یافتههای چنین مطالعاتی قرار نیست دستورالعملهای واکسنهای فعلی را تحتالشعاع قرار دهد.
واکسیناسیون در نهایت بسیار حائز اهمیت است. چرا که کووید و آنفولانزا به طور مستقل میتوانند خطر سکته مغزی و سایر مشکلات جدی سلامتی را افزایش دهند. تحقیقات فعلی حاکی از آنند که کووید به طور مداوم قلب و سیستم قلبی عروقی را در معرض خطر قرار میدهد. بسیاری از گزارشات از همان سالهای اولیه کووید نشان میدادند که افراد مبتلا به کووید تا یک سال پس از عفونت، مستعد بیماری قلبی عروقی یا سکته مغزی خواهند بود. انجمن قلب آمریکا هم اشاره میکند که التهاب ناشی از آنفولانزا یا کووید قطعا میتواند خطر سکته مغزی حتی در افراد جوانتر را هم افزایش دهد و به همین دلیل دریافت واکسن آنفولانزا و کووید هر دو حائز اهمیت است.
در آخر، تمام افراد باید از علائم سکته آگاه باشند تا بتوانند در صورت وقوع آن اقدامات ایمنی لازم را انجام دهند. انجمن قلب آمریکا از علائم اختصاری FAST برای توضیح علائم حمله و اقدامات پس از آن استفاده میکند:
- F برای افتادگی صورت یا Facial dropping
- A برای ضعف در بازو یا Arm weakness
- S برای مشکلات گفتاری یا Speech difficulties
- T برای زمان یا تایم. (این حرف به فوریت دریافت خدمات پزشکی اشاره دارد.)